Terug naar overzicht

Innovatief RENO-schuim maakt spouwankers in kopgevels overbodig

Deel dit nieuwsbericht:

Wanneer spouwankers aangetast zijn of tijdens de bouw ondeugdelijk zijn aangebracht, verzwakt dit de constructie en kunnen veiligheidsrisico’s ontstaan. In zo’n geval is vervanging noodzakelijk. Maar hoe doe je dat veilig, snel en kostenefficiënt als het binnenspouwblad asbesthoudend is? Samen met Isolatiespecialist.nl ontwikkelde vandersnoek vastgoedonderhoud voor Staedion dé oplossing voor dit landelijke probleem: RENO-schuim.

RENO-schuim is een vloeibaar schuim dat in de spouwmuur kan worden ingebracht, waarna het zich verspreidt tot in alle hoeken en kieren. Daarbij wordt het buitenblad dankzij de sterke kleefkracht verlijmd met het asbesthoudende binnenblad. Spouwankers zijn hierdoor overbodig. Daar komt bij dat RENO-schuim uitstekend isoleert én waterafstotend is. Het is een constructieve oplossing en energetische maatregel in één.

Directe aanleiding

Een pilot met RENO-schuim is inmiddels naar volle tevredenheid van de bewoners en Staedion afgerond aan de Breezandstraat in Den Haag. Aanleiding voor de ontwikkeling van RENO-schuim vormde het onderhoudsproject Breezandstraat in Den Haag, een opdracht van Staedion. Hier trof vandersnoek slechte spouwankers aan in spouwmuren die ook asbest bevatten. Dankzij RENO-schuim is de constructie onder veilige condities verstevigd, zonder de hele buitengevel af te breken en opnieuw op te bouwen. Alle benodigde certificaten zijn binnen en de (constructieve) onderzoeken heeft het RENO-schuim positief doorlopen. Daarmee is RENO-schuim klaar voor nieuwe toepassingen in nieuwe projecten.

Landelijk veel kopgevels onveilig

De potentie is groot. Veel woningbouwcorporaties lopen tegen dezelfde problemen aan als Staedion in Den Haag. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de kopgevels van wooncomplexen in Nederland onveilig is door problemen met spouwankers. Veel naoorlogse portiek-, etage- en galerijwoningen vertonen gebreken, maar ook bij eengezinswoningen doen zich problemen voor. In de kustgebieden, waar spouwankers onder invloed van de weersomstandigheden nog sneller corroderen, zijn de problemen het grootst. RENO-schuim kan de enorme vervangingsoperatie waar dit om vraagt, aanzienlijk vereenvoudigen.

Bekijk ons filmpje dat we samen hebben gemaakt met Isolatiespecialist.nl en Staedion.

Innovatie: RENO-schuim

Vandersnoek vastgoedonderhoud heeft voor dit probleem samen met partner Isolatiespecialist.nl een innovatief product ontwikkeld: RENO-schuim. RENO-schuim zorgt voor een isolerende verlijming in de spouw, waarbij de binnenmuur aan de buitenmuur wordt gelijmd, waardoor:

  • De spouwankers niet vervangen hoeven te worden;
  • De asbesthoudende laag in de spouw niet wordt aangetast;
  • En het buitengevelmetselwerk niet afgebroken en opnieuw opgebouwd hoeft te worden.

Pilot project RENO-schuim naar tevredenheid afgerond
Inmiddels zijn de werkzaamheden aan de Breezandstraat in Den Haag naar volle tevredenheid van de bewoners en Staedion afgerond. Alle benodigde certificaten zijn binnen en de (constructieve) onderzoeken heeft het RENO-schuim positief doorlopen. Kortom RENO-schuim is klaar voor nieuwe projecten die onderzocht en aangepakt kunnen worden.

Afbeelding 1. Opbouw van de spouwmuur inclusief de te vervangen spouwankers én de asbestbeplating.
Afbeelding 2. Het RENO-schuim is in de spouw gespoten en uitgezet, de verlijming is gestart. De bewoners ondervinden in de woning geen overlast.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over RENO-schuim? Neem gerust contact op, wij helpen u graag verder.

"*" geeft vereiste velden aan

Video afspelen