top of page

Innovatie RENO-schuim maakt spouwankers in kopgevels overbodig!

Vandersnoek vastgoedonderhoud en Isolatiespecialist.nl ontwikkelden voor Staedion dé oplossing van een landelijk probleem onder woningcorporaties: kopgevels die constructief niet meer veilig zijn vanwege spouwanker[1]-problematiek. Én waarbij de spouwankers niet vervangen kunnen worden omdat ze zijn bevestigd aan asbesthoudende beplating. RENO-schuim maakt de spouwankers overbodig en lijmt de binnen- en buitenmuur op een simpele, snelle en veilige manier aan elkaar. Daarnaast zorgt het RENO-schuim ook nog eens voor een isolerende werking, kortom een innovatie waar veel woningcorporaties enthousiast van worden.

 

Het landelijke probleem van kopgevels

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de kopgevels van wooncomplexen in Nederland onveilig is. De spouwankers zijn aangetast, te kort of er zijn er te weinig (tijdens de bouw) aangebracht. Daarnaast kan het voorkomen dat de constructie zwakker is geworden door bijvoorbeeld weersinvloeden of verzakking. In het ergste geval leidt dit tot gevels die in zijn geheel of gedeeltelijk naar beneden storten, met alle gevolgen van dien. Iedereen kent hier jammer genoeg wel één of meerdere desastreuze voorbeelden van.

 

De opgave voor woningcorporaties

Vooral woningcorporaties hebben in deze een grote opgave, veel naoorlogse portiek-, etage- en galerijwoningen tonen gebreken, maar ook eengezinswoningen ontspringen niet de dans. De problemen voor de kopgevels in de kustgebieden van Nederland blijken nog groter; de spouwankers, die voor de constructieve veiligheid zorgen, verroesten hier namelijk nóg sneller.

 

Spouwankers en asbesthoudende beplating in de spouw

Vastgoedonderhoudsbedrijf Vandersnoek en woningcorporatie Staedion hebben bij het onderhoudsproject Breezandstraat in Den Haag een situatie in de spouwmuur aangetroffen waarbij, naast slechte spouwankers, ook asbest is aangetroffen. Hierdoor is het onmogelijk om onder veilige condities de spouwankers te vervangen, zonder dat de gehele buitengevel moet worden afgebroken en opnieuw moet worden opgebouwd. Lees: veel overlast voor de bewoners en hoge investeringen voor de woningcorporatie.

 

[1] Spouwankers zorgen voor constructieve veiligheid, de binnenmuur en de buitenmuur blijven, bij de juiste toepassing en kwaliteit van de spouwankers, goed met elkaar verankerd.

Innovatie: RENO-schuim

Vandersnoek vastgoed onderhoud heeft voor dit probleem samen met partner Isolatiespecialist.nl een innovatief product ontwikkeld: RENO-schuim. RENO-schuim zorgt voor een isolerende verlijming in de spouw, waarbij de binnenmuur aan de buitenmuur wordt gelijmd, waardoor:

  • De spouwankers niet vervangen hoeven te worden;

  • De asbesthoudende laag in de spouw niet wordt aangetast;

  • En het buitengevelmetselwerk niet afgebroken en opnieuw opgebouwd hoeft te worden.

 

Pilot project RENO-schuim naar tevredenheid afgerond

Inmiddels zijn de werkzaamheden aan de Breezandstraat in Den Haag naar volle tevredenheid van de bewoners en Staedion afgerond. Alle benodigde certificaten zijn binnen en de (constructieve) onderzoeken heeft het RENO-schuim positief doorlopen. Kortom RENO-schuim is klaar voor nieuwe projecten die onderzocht en aangepakt kunnen worden.

1. Opbouw van de spouwmuur inclusief de te vervangen spouwankers én de asbestbeplating.

2. Het RENO-schuim is in de spouw gespoten en uitgezet, de verlijming is gestart. De bewoners ondervinden in de woning geen overlast.

Meer informatie?

Heeft u ook een probleem met uw spouwankers of wilt u meer informatie ontvangen? Na het het invullen van enkele gegevens, kunt u daarna de PDF Onderzoeksresultaten RENO schuim downloaden. 

Klik hier om te downloaden

bottom of page