Laten we allereerst starten met..: de FSC-certificering is voor vandersnoek weer helemaal up-to-date, en vastgelegd voor de komende jaren. Maar waar doen we dit ook alweer allemaal voor? Is het omdat onze opdrachtgevers dit aan ons vragen? Laten we eerlijk zijn, misschien in eerste instantie wel. Maar nu inmiddels al heel wat jaren en veel kennis verder, kunnen wij volmondig: ‘Nee’ zeggen. Hier komen onze maatschappelijke verantwoordelijkheden van ons als organisatie bij kijken. En laten we eerlijk zijn, niet alleen voor ons maar voor écht alle organisaties op onze aardbol die te maken hebben met het vervaardigen van hout. Want met elkaar kunnen we het verschil maken!
We nemen jullie graag mee in ons verhaal; in waarom wij dit zo belangrijk vinden voor onze organisatie én voor alle huidige en toekomstige gebruikers van onze diverse leefomgeving.
Het belang van FSC
Gezonde bossen zijn een voorwaarde voor een goed leefklimaat op aarde. Ze nemen een bijzondere positie in het tegengaan van klimaatverandering. Het verdwijnen van bossen leidt namelijk tot 15% van alle CO₂ -uitstoot wereldwijd. Omgekeerd zijn goed beheerde bossen in staat grote hoeveelheden CO₂ op te nemen en vast te leggen. Bovendien zuiveren bossen ons water, zijn ze een bron van biodiversiteit en bieden ze ons voor altijd hout en andere bosproducten. Tenminste, als ze goed worden beheerd en we ze waarderen voor alles wat ze ons bieden. Kortom, van levensbelang!
Hoe draagt FSC hieraan bij?
Bedrijven die FSC-gecertificeerd zijn maken gebruik van producten en/ of materialen afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Hiermee houden we met elkaar de wereldwijde bossen in stand.
In FSC-gecertificeerde bossen wordt hout op verantwoorde wijze geoogst: er wordt op evenwichtige wijze rekening gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. FSC kent hiervoor tien richtlijnen, die gaan over behoud van biodiversiteit en de arbeidsomstandigheden van de mensen die werken in het bos.
Eén van de eisen, waar de natuur van profiteert is dat stroperij wordt tegengegaan door onder andere de inzet van patrouilles. Ruim 1,3 miljoen cameravalbeelden gemaakt over vijf jaar tijd in 14 bosgebieden in Republiek Congo en Gabon tonen de effectiviteit aan van deze maatregelen en bewijzen de positieve impact die FSC-certificering heeft op biodiversiteit en lokale ecosystemen.
Wist je dat…?:
Onderzoek van Universiteit Utrecht op initiatief van het Wereld Natuur Fonds heeft uitgewezen dat: het FSC-keurmerk een positieve impact heeft op de biodiversiteit. Uit gepubliceerd onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Nature blijkt dat in FSC-gecertificeerde bossen in Afrika 2,7 keer meer grote bedreigde zoogdieren, zoals olifanten en gorilla’s, leven dan in bossen zonder certificering, 3,5 keer zoveel zoogdieren als antilopen en de Afrikaanse goudkat én 2,5 keer zoveel diersoorten als luipaarden en chimpansees (tussen de 30 en 100 kg.).
Kortom
Laten we met elkaar zorgen dat FSC-certificering niet een afvinklijstje opzich wordt, ‘omdat onze opdrachtgevers dit toevallig aan ons vragen’. Maar laten we met elkaar bewuste keuzes maken, keuzes die bijdragen aan een aantoonbaar gezonder klimaat voor ons en onze toekomstige generaties.
Bron: https://nl.fsc.org